Change Location × Amsterdam

  Recent Locations

   Bernard Haitink dirigeert Bruckners Vierde in Amsterdam


   • Bernard Haitink dirigeert Bruckners Vierde Photo #1
   1 of 1
   June 15, 2019

   Saturday   2:15 PM

   Concertgebouwplein 2-6
   Amsterdam, Netherlands

   Performers:
   • No Performers Listed
   EVENT DETAILS
   Bernard Haitink dirigeert Bruckners Vierde

   Bruckners ‘Romantische’
   Als hij met zijn Derde symfonie openlijk zijn voorliefde voor Wagner heeft betoond, komt dat Anton Bruckner op zware kritiek te staan van lieden die muziek ‘puur’ willen houden: muziekliefhebbers die menen dat muziek niet moet willen ‘verhalen’. Maar de componist is niet tot zwijgen te brengen. Na een jaar noeste arbeid legt hij in november 1874 de ‘laatste hand’ aan zijn Vierde symfonie, een machtige brok van een kleine tweeduizend maten. Zijn inspiratiebronnen, en zelfs de ondertitel ‘Romantische’, verzwijgt hij om geen slapende honden wakker te maken. Hij sleutelt nog jaren om het werk te perfectioneren. En hij ‘bekent’ in 1880 over de finale: 'da weiß i selber nimmer mehr, was i dabei denkt hab' – waar het over gaat, dat weet ik zelf niet eens meer.

   Bernard Haitink geeft zijn orkest ruimte
   De lengte blijft voor sommigen een probleem. Een recensent noemt het werk een symfonische vierluik, waarvan elk deel afzonderlijk de dood van het orkest zou kunnen betekenen. Maar juist Bernard Haitink weet als geen ander hoe een dirigent een orkest – zijn orkest – kan laten spélen, de muziek kan laten ademen zonder overbodige ingrepen. Haitink kent deze muziek van binnenuit – net als het werk van Richard Strauss...

   Categories: Concerts & Tour Dates

   Event details may change at any time, always check with the event organizer when planning to attend this event or purchase tickets.