Change Location × Amsterdam

  Recent Locations

   Gianandrea Noseda en Lisa Batiashvili: lyriek alom in Amsterdam


   • Gianandrea Noseda en Lisa Batiashvili: lyriek alom Photo #1
   1 of 1
   October 24, 2020

    

   Concertgebouwplein 2-6
   Amsterdam, Netherlands

   Performers:
   • No Performers Listed
   EVENT DETAILS
   Gianandrea Noseda en Lisa Batiashvili: lyriek alom

   Lisa Batiashvili speelt Prokofjev
   Lisa Batiashvili speelt Prokofjevs Eerste vioolconcert. Het werk, uit ruwweg dezelfde periode als de lichtvoetige Eerste symfonie, is opmerkelijk transparant georkestreerd. Ondanks de soms pittige dissonanten, hevige gestiek en motorische ostinato’s, overheerst de lyriek – mogelijk houdt de eerste melodie zelfs verband met een grote liefde... Menig vioolvirtuoos weigerde ‘zulke’ muziek echter te spelen. Pas na enkele jaren volgden de eerste uitvoeringen. Ook de beroemde David Oistrach sprak de muziek niet meteen aan. Maar hij ontdekte de haast bovenmenselijke schoonheid van de muziek en beschreef haar als 'een zonovergoten landschap, waardoor een frisse geur van de natuur waait.'

   Schumanns verhalende Vierde symfonie
   Gianandrea Noseda vervolgt met de Vierde symfonie van Robert Schumann. Prachtige melodielijnen, niet alleen in het heerlijke tweede deel (Romanze), buitelen over elkaar heen. De melodieën uit de openingsmaten zijn het vertrekpunt voor een van A tot Z prachtig verteld ‘verhaal’. Schumanns herinstrumentatie uit 1851, eerder op versmelting dan op contrast gericht, onderstreepte het idee de componist had: een symfonie te schrijven waarin alles één doorlopend betoog is.

   Categories: Concerts & Tour Dates

   Event details may change at any time, always check with the event organizer when planning to attend this event or purchase tickets.